A sportág bemutatása

A kajakozás és a kenuzás a szabadban végezhető sportok közé tartozik és a vízisportok családjában foglal helyet. A sporteszközben (a kajakban vagy a kenuban) menetirányban ülnek (kajak) illetve térdelnek (kenu) a sportolók, és lapátjukkal folyamatosan és egyenlő időközökben, azonos körmozgásokat (ciklikus mozgást) végezve hajtják előre a hajóikat.
A kajakosok ülve, kéttollú lapáttal mind két oldalon, a kenusok egy térden térdelve, egytollú lapáttal egy oldalon evezve végzik a mozgást. A hajók irányítását maguk a sportolók végzik. A kajakosok a hajóba épített kormánnyal, a kenusok pedig a kenulapáttal. Mind két hajó típusban egyéni és csapat (páros, négyes stb.) hajókban rendeznek versenyt. Az úgynevezett síkvízi versenyek 200, 500, 1000 valamint 2000 és 4000 és 5000 méteren zajlanak, míg a maraton versenyeket 28km-en rendezik.

Egyes helyeken és országokban ettől eltérő versenyek is folynak, például Ázsiában, ahol a sárkánykenu versenyek nagy népszerűségnek örvendenek. (A versenyszabályokat részletesen lásd a dokumentumok címszó alatt.)

A kajakozásban és a kenuzásban a fizikai képességek közül az erőnek és az állóképességnek van nagy szerepe, de szükség van a mozgássor pontos és gyors végrehatására is. A kajakozás elsősorban a felsőtest izmait fejleszti és veszi igénybe, míg a kenuzásban a lábnak is szerep jut. A helyes evezési technika elsajátítása és annak alkalmazása a versenyeken, a hajó egyensúlyozása, a hosszú távú versenyeken szükséges taktikai iramváltások, rajtok és hajrák nagyfokú ügyességet és gyorsaságot kívánnak.

A kajakos és kenus versenyzőknek sokoldalú lelki tulajdonsággal is kell rendelkezniük. A sok fáradsággal és munkával járó sporthoz igen nagy szorgalomra és akaraterőre van szükség. Jól kell alkalmazkodniuk a változó időjárási körülményekhez. Szélben, esőben, napsütésben, álló vagy folyó vízen, hullámos és sima vízen egyaránt el kell végezni az edzéseket. Valamennyi kajakosnak és kenusnak jó úszónak kell lennie. Alaposan ismernie kell a vízi közlekedés szabályait, a folyó és állóvizek tulajdonságait, a vízi akadályok leküzdésének módját.

 

 


Ha szeretnéd kipróbálni és élvezni a kajakozás vagy a kenuzás könnyed, szép mozgását,
gyere kajakozz vagy kenuzz velünk!

Kenu bemutató videó

Kajak bemutató videó